2012. március 23., péntek

Fővárosi Vidámpark


Játékok:
Anyós reptető
Barlangvasút
Break Dance
Dodgem - Villanyautó
Dzsungel Mese Park
Bohócos Körforgó
Csodabringa
Gyermekautó
Hajóhinta
Homokozó
Hullámhajó
Kis láncoskörhinta
Kis Óriáskerék
Kisvonat
Mászóvár
Mini-Velence
Sétahajó
Tréfás Dzsungel Vasút
Tűzoltójáték
Vízi Dodgem
Elvarázsolt Kastély és Hordó
Flying Circus
Gyerekcsúszda
Gyroscope
Hip Hop
Hullámvasút
Ikarus
Kanyargó
Kisdodgem
Körhinta
Kukomotív
Lézerdodgem
Mesecsónak Nagy láncoskörhinta
Panorámakerék
Polip
Sky Flyer
Spinning Coaster
Top Spin
Torony
Tükörútvesztő
T-Rex
Érmebedobós játékok
Bika
Box
Buggy Autó
Dínó I
Dínó II
Elektromos quad
Ferrari
Forma-1
Gokart
Gorilla
Gólkirály
Gyermekrakéta
Hintaló
Kalapács
Kosárlabda
Lézercéllövölde
Szimulátor
Trambulin
Túlvilág Kapuja
UV- magic panopticum
Ülőbohóc
Versenyautó
Volkswagen


Magasságok: 
hullámvasút legmagasabb pontja: 17,5 m
óriáskerék: 31 m
torony: 37 m
Torony 

A Vidámpark története
A Budapesti Vidám Park közel 60 éves múltra tekinthet vissza. Olvassa el ennek a generációkon át ívelő Parknak az érdekes történetét.
A Vidámpark történeteA mai Vidámpark története 1950 tavaszáig nyúlik vissza, amikor is hatalmas átalakulás kezdődött, és új nevét is ekkor kapta a Budapesti Vidám Park. A Belügyminisztérium április 27-én jóváhagyta a döntést és május 22-én már új formában nyitott a Vidám Park, amelyhez az Angol Park kerítésének lebontásával hozzácsatolták a Vurstlit is.
Az államosítással végleg eltűnt a liliputi falu, a Kék Hordó vendéglő, lebontották a Feszty Körkép épületét. Megszépítették a Vurstlit is, a bódékat kicsinosították, eltüntették a rikító foltokat, aszfalt utat kapott. Az Álomvasút helyére a Robogó került, amelynek barlangjában nem csontvázak ijesztgették a kiskocsik utasait, hanem a régi és az új falut mutatták be a látogatóknak. A végállomás előtt pedig Moszkva és Budapest képei voltak láthatók.
1953-ban fejeződik be a volt Vurstli és Angol Park egyesítése, az egészet körülkerítették, a moszkvai gyerekparadicsomhoz, a Gorkij Parkhoz hasonlóvá igyekeztek alakítani. 1956-ban már 65 szórakoztató játék üzemelt. Szépen alakult a látogatók száma, 1956-ban több mint 2 millió ember kereste fel a Vidám Parkot.
1959 és 1960 a látogatás csúcséve volt. Jól sikerült a Vidám Park 10 éves fennállásának megünneplése is. Tíz év alatt a látogatók száma megnégyszereződött. Ebben az időszakban jelentek meg a nagy szenzációt keltő automata játékok is.
A Vidám Park újkori történetének második szakasza mintegy hét évet ölel fel az önálló gazdálkodás kezdetéig. Jellemzője, hogy a régi, nagy játékok fokozatosan elöregedtek, de nincs elegendő pénz a felújításukra. Ugyancsak nincs pénz az igényeknek megfelelő és korszerű játékok beszerzésére. Ennek következménye, hogy fokozatosan csökken a Vidám Park látogatottsága. A látogatók elmaradása, az érdektelenség pedig maga után hozta a bevételek csökkenését.
A válság 1967-ben tetőzött, amikor is egy felmérés szerint 100 millió forintba került volna a teljes felújítás, modernizálás. A felettes szervek döntöttek: önállósították a Vidám Parkot, ami annyit jelentett, hogy a továbbiakban a bevételekből kellett eltartania magát.
A sikeres 1970-es esztendőben már 5 külföldről hozott vendégjáték is fogadta a látogatókat. Továbbra is szerepel a tervek között a külföldi játékok szerződtetése, amelyeknek hiánypótló szerepük van.
Az 1970-es években a nagy nyereséget hozó, modern elektromos játékok tartották el a veszteséges régieket. A Park legnépszerűbb helye akkoriban télen-nyáron a Villanyautó és a Játékház volt. Az utóbbi három termében összesen 144 játékautomata üzemelt.
1984-től a látogatók már minden létesítményt egész nap használhattak, a Park elkészült a játékok rendbehozatalával, az új játékok üzembeállításával. Folyt a Hullámvasút szerkezetének felújítása, elkészült a Viharvasút sci-fi változata, új pályát kapott a Kanyargó és elkészültek a tervek az Elvarázsolt Kastély újjáépítéséről. 1994. január elsején egyszemélyes részvénytársasággá alakult a Vidám Park. Ezzel újabb lehetőségek nyíltak, hiszen a részvénytársaság mobilabb, korszerűbb forma, mint a vállalat.
Új, vonzó berendezések kerültek a Parkba, mint pl. az Óriáscsúszda vagy a Break Dance. E középtávú koncepció alapján megindultak a felújítások, fejlesztések. Nem csak a játékokra fordított nagyobb figyelmet a Park, hanem a környezet barátságosabbá tételére is: az utak díszburkolatot kaptak, fákat telepítettek, virágokat ültettek és korszerűsítették a mosdókat.
1999 az Ikarusz működésének kezdete, mely sokemeletnyi emelkedése, a kabinok forgása semmivel össze nem hasonlítható élmény. 2000 tavaszán a nagy dobás a Looping Star beszerzése volt. Húsz kamion szállította ezt a berendezést a Vidám Parkba. A fémvázas, átforduló hullámvasút időnként 75 kilométeres sebességgel száguld és 24,5 méteres a legnagyobb hurok a pályáján, melyben egy pillanatig fejjel lefelé utaznak a látogatók. 2004-ben került átadásra a Gólkirály és a Fényvadász játék. A Gólkirály interaktív góllövő játék. A magas pontszámot elérő játékosok a világháló segítségével összemérhetik teljesítményüket a világ bármely táján kapura lövő játékosok eredményeivel.
A Fényvadász dodzsem európai viszonylatban a legnagyobb pályán működő játék, amellyel sötétített arénában lehet száguldozni a pontot érő zöld fénykörökre vadászva. Eközben számítógépes kijelzőn követhető nyomon a csapatok teljesítménye éppúgy, mint a játékosok egyéni pontjai.
A Budapesti Vidámpark 2005-ben rangos nemzetközi szakmai elismerésben, a Golden Pony díjban részesült, amellyel a Park fő célkitűzését: a hagyományőrzés és megújulás, modernizálás ötvözését is elismerték.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése