2013. április 13., szombat

Közösségi kert tervezése Békásmegyeren

Az előrehozott műhelyhetünk folyamán egy új műfajba nyerhettünk betekintést - a tengerentúlon már oly divatos és bevett közösségi kertek tervezésébe.

A hét első napján Kispesten jártunk, ahol a tavalyi évben megnyitott Első Kispesti Kertet vettük szemügyre. A Városi Kertek Mozgalom vezetője, Rosta Gábor mesélt nekünk a kert keletkezéséről, működéséről, kihívásokról. Ezután általános ismereteket szereztünk a közösségi kertek terén, előadásokat hallgattunk kialakulásának, megjelenési formáinak történetéről. Éppen kapóra jött, hogy egy másik, angol nyelvű lehallgatott tárgyam kapcsán is a közösségi kertek tervezését boncolgattuk. Dr. Kristin Faurest, a szakma elismert és nagy tudású tervezője és előadója a Community-supported green spaces (Társadalmi támogatást élvező zöldfelületek) c. kurzus keretében nagyon értékes - és ez esetben roppant hasznos - tudásra tettem szert.

A hét folyamán Kétszeri Ádám szaktársammal készítettünk el tervet a békásmegyeri lakótelep környezetében kialakítani kívánt közösségi kertre.















A terv leírása:

A kerten belüli funkcionális egységek helyét alapvetően meghatározta a környezet: a fákkal szegélyezett árnyékos oldalon helyeztük el a pihenőket és az étkezőt; a legjobban benapozott nyugati oldalon a
melegigényes fűszerkert kapott helyet; míg a köztes területeken kisebb csoportokban a kiemelt ágyások
helyezkednek el. Tervezési alapszempont volt a sorolhatóság, illetve egyforma ágyások kialakítása. Emellett azonban lényegesnek tartottuk, hogy az egyes parcellák megtalálhatóak és „megismerhetőek” legyenek. A kisebb csoportokba rendeződés elősegíti, hogy különböző karakterű, kisebb egységek, „helyek” jöjjenek létre a kerten belül. A kert bejárata lényeges elem, mely szervezi a teret. Illeszkedik a külső gyalogos kapcsolatokhoz, épületekhez. A külső járdáról „leválva” kialakítottunk egy külső fogadóteret, ahol ülőfelületek és információs tábla, szemetes található, így külső gyülekezőhelyként működik. A külső beton járdához csatlakozva beton térkő burkolat vezet be a kertbe. A kapun áthaladva elosztó térként működik,
közvetlen kapcsolatot alakít ki a kertben található pihenő és étkező résszel. A bejárat közvetlen közelében vízfelvételi hely és pad is van, mely lehetőséget nyújt a megérkezéskor, illetve a kert elhagyásakor az átöltözésre, le- és felpakolásra, vagy egyéb tevékenységekre. Bejárathoz legközelebb a fűszerkert található, így egy levél bazsalikom leszedéséért nem kell átszelni az egész kertet. A fűszerkerten belül az ágyásban elhelyezett tipegők segítik a közlekedést. A kert étkező felőli sarkában a fém kerítést levert facölöpök váltják fel, melyek közelségük folytán akadályt képeznek, de mégsem teljesen zártak. A fa oszlopok nagyobb takarást biztosítanak, mely önfeledtebb falatozást eredményezhet a kertben. Ezen kívül kizárja a közeli sportpálya látványát, és „megtámasztja” a pihenőt, így kellemesebb, nyugodtabb légkört teremt. A kert külső oldalán növő fák között elvegyül, így még magas mivolta ellenére is természetközelinek hat.











Alkalmazott burkolatok, növények:


Törekedtünk arra, hogy minél kevesebb anyagot használjunk fel a kertben, így a parcellák környezetében mindenhol fenyőkéreg burkolat van, a közösségi, pihenő és étkező területén, valamint a kert peremén pedig végig gyep fut. Csak a bejáratnál alkalmazunk szárazon rakott térkövet, mely átmenetként csatlakozik a külső járdához, kellemesebbé teszi a megérkezést. Elosztó, központi térként funkcionál. A lazább hézagolás lehetővé teszi, hogy az idő múltával benője a moha és a gyep a kövek közti réseket, ezzel rusztikus, patinás hangulatot kölcsönözve a járófelületnek. A pihenőterekhez kapcsolódóan a kerten kívüli fák biztosítják a kellemes tartózkodáshoz szükséges árnyékot, így további fák telepítését nem javasoljuk a területen. A kert nyugati oldalán a kerítés megközöli a nemrég telepített dupla fasort mely a gyalogos járda mellett fut - ezzel is csökkentve a kerítés épített, drasztikus megjelenését. A kerítés mentén körben napraforgó, illetve futó haszonnövények - például bab - ültetése javasolt. A fűszer-kertbe értelemszerűen különböző gyógy- és fűszernövények ültetése javasolt - a közösség döntése alapján meghatározott arányok szerint. Az ágyásokat mindenki saját ízlése szerint alakíthatja ki a kiválasztott növényekkel.














A kert jövője:


Az U-alakú ágyások belülről szigetelt „konténerek”, melynek köszönhetően az átlagos szabadföldi művelésnél sokkal kevesebb vízfelhasználást igényelnek. Az ágyáskeret fából készül - ennek pácolása esetén karakteres, télen is esztétikus képet nyújtó struktúrát adhatunk a kertnek. Tervünk koncepcióterv és elsősorban a kert elindulásához szükséges jó alap kíván lenni. Továbbiakban a közösségi kert a benne tevékenykedők ízlését hivatott felvenni: teret biztosít a kreativitásnak. Így a további bútorok, kertben használatos eszközök az egyénre bízva, saját készítésűként, a közösség segítségével javasolt. Amellett, hogy fejleszti a kreativitást és az ügyességet, a tulajdonos jobban meg is becsüli a saját keze munkáját.
















A tervet lakossági fórumon bemutattuk. A kert áprilisban megvalósul, jelenleg a kiviteli tervek készülnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése