2013. január 12., szombat

Makett tervezés









Az általam választott állatkerti környezet, melyre egy makettet kellett készítenem egy sűrűn beerdősült terület, ahol a lombkoronaszintben szerettem volna vezetni egy felső sétányt.
Néhány kigyűjtött előkép hasonló szituációkra:































































































Az alapgondolat az volt, hogy egy olyan szerkezetet állítsak elő, ami rendkívül dinamikus és ugyanakkor légies. Légiessége úgy valósul meg, hogy tartószerkezete látszólag független tőle - az erdő ritmusát felvevő vertikális raszterháló elemei alkotják. Végül maga a palló szerkezet is nagyon légies lett, mely önmagában is értelmezhető szerkezet és csak "ráfekszik" a tartószerkezetre. A sétány anyag fa, kiviteli megoldásai kissé archaizálnak, ám mégis a rajta sétáláskor érzett térélmény nagyon is modern, szokatlan és izgalmas - mintha a levegőben sétálnánk.

A félév során folytatott konzultációk munkája, gondolkodás skiccei:
























A tartószerkezet gyakorlatilag a különböző vertikális elemek megfelelő magasságokban való összekötésével alakul ki és erre fekszik rá a palló szerkezet, mely a törésvonalak mentén különül el egységeire. Ezek az egységek az egy síkot képző sétányrészletek. Az egységek műszaki megoldása rendkívül egyszerű: keretszerkezeten belül pallók vannak összerögzítve. Szintén a légiesség erősítése érdekében kisebb hézagok vannak a pallók között. Ez a keretes szerkezet teszi lehetővé, hogy a sétány egy rendkívül dinamikus és mozgékony rendszert tud alkotni.

Elkészült makettről készült fotók:

























Maga a makett fából készült és faragasztóval lett összerögzítve. Az alapzat habkarton, melybe csak bele vannak szúrva a vertikális elemek (fák, illetve a tartószerkezeti elemek).

A korlátot sajnos nem sikerült megfelelő módon kiviteleznem. Nem szerettem volna, ha erőteljes horizontális elemként jelenik meg, habár ezt a biztonságtechnika igényelné. Más anyagot sem szerettem volna (üveg, fém) bevinni a rendszerbe - ezzel elveszett volna a szerkezet rusztikus és könnyed, archaikus jellege. Anyagnak a kötelet választottam, melyről továbbra is azt gondolom, hogy egy ilyen szituációban a legmegfelelőbb megoldás. Azonban a kivitelezés (sajnos időhiány miatt is) nem sikerült megfelelően, nem értem el a kívánt eredményt. Ezen probléma kezelése további gondolkodást, próbálkozást igényel majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése